Thursday, 30 June 2011

KDrama - King Geunchogo


Satu lagi drama korea yang diadaptasikan dari kisah sejarah sebenar Korea. 

King Geunchogo, mengisahkan seorang putera raja bernama Yeogu dari kerajaan Baekje yang pada mulanya membesar di daerah terbuang, yang hidup sebagai pedagang garam, akhirnya berjaya menjadi seorang raja yang cemerlang.

Friday, 17 June 2011

Perodua Myvi 2011


Semalam, Perodua telah melancarkan model Myvi yang telah diperbaharui luaran dan dalaman. Aku belek-belek kat Paultan.org nampak canggih gak. Tengok dari luaran aku rasa macam lebih segak version lama. Myvi baru ni nampak macam terlebih bulat plak, curvy sana sini. Mungkin untuk nampak lebih moden. Tapi aku nampak macam model retro jek... macam volkswagen model dulu-dulu.. err.. org kampung panggil kereta katak.. hehe.. (jangan marah ye peminat kereta myvi..) Itu sekadar pandangan dan pendapat aku jer. Lain orang lain pandangannya.

Thursday, 16 June 2011

Hal Anonymous Godam Web Malaysia


Kecoh gak jadinya bila sekumpulan hackers yang menggelarkan kumpulan mereka sebagai Anonymous dari luar negara bertindak untuk menggodam laman-laman web kerajaan Malaysia. Ini semua gara-gara arahan SKMM menapis beberapa laman web antarabangsa bermula dari thepiratebay.org dan wikileaks.com.

Eh! Harga Petrol RON97 Turun 10 sen?

Biar betul?

RON97 petrol price down by 10 sen - The Star

Harga petrol Ron97 akan turun 10 sen dari RM2.90/L ke RM2.80/L berkuatkuasa tengah malam ini 12:00 AM 16 Jun 2011.  Baru jer 5 Mei 2011 hari tu RON97 dinaikkan sebanyak 20 sen, hari ni turun 10 sen pulak.

Berita ni amat bagus, tapi ia tak menjejas aku langsung pasal harga RON95 tetap sama iaitu RM1.90 per liter. Tak pernahnya aku isi minyak RON97.

Walaupun petrol RON97/RON95/diesel turun sekalipun, harga barangan keperluan dan makanan, pelbagai tarif dan cukai takkan turun punya. Tapi kalau harga bahanapi ni naik... semua sibuk nak naik.. inilah lumrah keadaan masa ini... pengguna memang jadi lauk sentiasa.. isk isk..

Wednesday, 15 June 2011

Web 1Pengguna & Facebook Tourism Malaysia dan Sekatan Laman Web

Dalam minggu ni banyak pulak berita berkaitan dengan internet. Antara yang  buat aku gundah gulana ialah pasal website 1Pengguna.com yang berharga RM 1.4 juta, Facebook Kementerian Pelancongan yang berharga RM1.8 juta dan arahan sekatan akses ke beberapa laman web oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Mari kita baca beritanya:

Sunday, 12 June 2011

Highway Desaru-Cahaya Baru Yang Kelakar


erk... kelakar sungguhlah kalau highway baru dari penawar ke cahaya baru di panggil highway, siap ada tol pulak tu. aduhhh.. malu. peliklah.. apasal diorang buat macam tu? sungguh mengecewakan. hancur harapan orang-orang area pengerang sini..

ni nak review sikit pasal highway desaru-cahaya baru-tiram..

Thursday, 9 June 2011

Surat Bantahan Terhadap Siaran NORA ELENA di TV3


Besar juga pengaruh cerita Nora Elena ni rupanya. Aku tak pernah pulak tengok pulak cerita ni. Best ke? Bukan aku tak nak tengok, tapi masa tayangannya tu memang tak kena. Lagi pun aku memang kurang minat drama Melayu. Drama yang paling last aku follow ialah cerita Manjalara... dah berzaman dah..

Tuesday, 7 June 2011

Lebuh Raya Senai Desaru Dibuka Jumaat Ini



KUALA LUMPUR, 7 Jun -- Lebuh Raya Senai Desaru (SDE) pakej tiga iaitu dari Persimpangan Cahaya Baru (Pasir Gudang) sehingga ke Persimpangan Penawar (Desaru) akan dibuka kepada pengguna bermula Jumaat ini.
Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) Datuk Ismail Md Salleh berkata sempena pembukaan seksyen terakhir lebuh raya itu pengguna tidak akan dikenakan bayaran tol selama sebulan.
"Kutipan tol itu akan berkuatkuasa pada 10 Julai ini," katanya dalam satu kenyataan di sini.
Ismail berkata lebuh raya sepanjang 27 kilometer itu akan menjimatkan masa perjalanan dengan hanya mengambil masa 45 minit sahaja berbanding laluan sedia ada.
"Laluan sedia ada yang menggunakan Jalan Persekutuan 3 dan J92, mengambil masa hampir dua jam," katanya. - Bernama


Santapan Terakhir Raja Bersiong - Sil Khannaz



Entah apasal music lagu Sil Khannaz ni terngiang-ngiang pulak kat kepala aku. Zaman muda-muda dulu memang sukalah lagu ni. Muzik diaorang mantap.

Dulu masa aku kecik-kecik pernah gak tengok cerita Raja Bersiong ni kat TV. TV hitam putih. Kalau sekarang tayang cerita ni pun mesti hitam putih gak agaknya pasal ni cerita lama tahun 60-an punya. Raja bersiong ni adalah merupakan satu legenda kerajaan Kedah lama. Kononnya, raja bersiong tersebut, atau nama betulnya Raja Ong Maha Perita Daria telah ketagih dengan makanan yang bercampur dengan darah manusia. Ketagihannya dengan darah manusia menyebabkan tumbuhnya siong(taring) di dalam mulutnya. Banyak banduan dan rakyat yang tidak berdosa telah menjadi mangsa ketagihan peliknya itu. Raja Bersiong ni juga adalah raja ke-4 keturunan Merong Maha Wangsa

Saturday, 4 June 2011

KDrama - 49 Days

Cerita mengisahkan satu roh yang bergentayangan di atas muka bumi bila jasadnya terlantar kaku di katil hospital kerana mati otak akibat dari kemalangan ngeri yang disebabkan oleh seorang gadis. Roh tersebut kemudiannya merasuki jasad gadis tersebut, dan menggunakannya untuk membalas dendam.. (hahaha.. jadi cerita seramlah pulak..)

Wednesday, 1 June 2011

MTV Sad Love Song - Cho Eun



Seminggu dua ni hati panas jer baca berita pasal harga semua benda nak naik, cuma gaji jer tak naik-naik. Hari ni layanlah pulak music video korea ni bagi hati sejuk sikit... hehehe.
Ni lagu lama.. tapi okey la layan-layankan....

Lagu ni bukan dari mana-mana KDrama. Tapi watak-watak dalam video ni memang biasa berlakon drama iaitu Song Il Gook (Jumong, Kingdom of The Winds, A Man Called God etc..) dan Han Go Eun (A Man Called God, Powerful Opponent etc..).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...