Thursday, 22 December 2011

1000km First Service Exora bukan Bold

Petang tadi aku dah pergi service 1000km Proton Exora CPS aku. Beli pada 6 Disember, 21 Disember baru service yang pertama... makan masa 2 minggu jugaklah untuk sampai 1000km. Maklumlah kereta bukan selalu berjalan... ini pun macam dah kira selalu juga.. hari-hari nak naik Exora. Jalan sekejap pusing-pusing pun tak apa, janji dalam satu hari tu ada drive juga.. hehehe. Satu lagi, bila baca kat internet pasal Exora Bold lagi powerlah, lagi bestlah.... hati pun jadi macam tak best (psal dah beli CPS)... kena naik Exora pusing-pusing dalam setengah jam pun jadi... bila dah drive, rasa hati yang tak best tu akan jadi best. Pasal apa? Pasal Exora memang best... tak nyesal aku trade in Satria GTI aku, walaupun kuasanya tak sama..

Bahagian enjin Exora Prime
(Sorry.. gambar teruk.. sapa suka ambik gambar guna handphone,
jangan beli hp HTC..)


Thursday, 15 December 2011

Exora Bold vs. Exora Old

(WARNING: Posting kali ini adalah posting untuk menyedapkan hati sendiri)

Menurut sumber-sumber dari forum, blog dan facebook di internet Proton Exora versi yang terbaru iaitu Proton Exora Bold akan dilancarkan esok iaitu 16 Disember 2011. Antara pembaharuan yang dibuat oleh Proton ialah dari segi rupa paras skirt, lampu depan dan belakang, engine turbocharge CFE dan gear(?) CVT. Oleh sebab aku baru jer angkat Exora H-Line tak sampai dua minggu maka tipulah kalau aku cakap aku tak rasa terkilan sebab tak dapat beli Exora CFE ni. Tak sangka pulak Exora versi turbo ni akan dilancarkan secepat ni. Kalau lepas 4-5 bulan, aku tak rasa ralat sangat.. isk isk..


Wednesday, 14 December 2011

Akhirnya Aku Beli Proton Exora

Setelah beberapa lama aku fikir punya fikir punya fikir, dan pertimbangkan sampai hangus, akhirnya aku beli Proton Exora 1.6 H-line. Aku rasa dah berbulan juga ambil masa untuk aku nak buat keputusan ni. Bukan mudah punya keputusan.. hehe.  Kalau baca kat internet ni ada banyak pandangan negatif dan positif. Biasanya yang negatif ni adalah dari orang yang tak pernah naik Exora pun, cuma skeptikal dengan jenama Proton ajer, ataupun jenis orang yang memang pandang tinggi pada jenama luar. (Tak kurang juga kerana fahaman politik... kondem Proton pasal fahaman politik..HAHAHA!) Pandangan positif pulak biasanya ialah dari pemilik-pemilik Exora itu sendiri walaupun kereta dia selalu claim warranty kat Pusat Service Proton...



Sunday, 23 October 2011

Kes Tipu Jual Beli Di Internet

Memang banyak kes-kes tipu yang melibatkan jual beli melalui Internet. Kebanyakkannya dah bayar, tapi barang tak dapat. Ada juga bayar harga penuh, tapi dapat barang yang dah rosak atau teruk kualitinya. Ada pulak tu, bayar harga barang original tapi dapat barang tiruan.. macam-macammm...

Tapi aku rasa 90% melibatkan kes pertama iaitu duit dah bayar, tapi tunggu punya tunggu punya tunggu, barang tak sampai-sampai. Bila kita call, dia tak angkat... atau kalau angkat si penjual akan bagi macam-macam alasan misalnya dah pos tapi belum sampai lagi, stok tak sampai, barang rosak so kena tunggu yg baru, tayar basikal pancit tak dapat pergi pejabat pos, mak tak bagi keluar, baju basah.... macam-macamlah alasannya.

Saturday, 24 September 2011

Proton Exora atau Perodua Alza

Merujuk kepada kekeliruan aku samada nak memilih Exora atau Alza dulu kat sini. Aku rasa aku dah dapat jawapan dia.

Baru-baru ni aku dah test kedua-dua jenis mpv ni. Aku test Alza kat Branch Perodua. Tapi tak jauh sangatlah, setakat pusing-pusing area situ jer.

Tuesday, 6 September 2011

Mat Sabu dan Kisah Bukit Kepung

Baru-baru ni kecoh juga dibuatnya bila Mat Sabu buka mulut mengiktiraf Mat Indera yang mengetuai sepasukan komunis menyerang Balai Polis Bukit Kepung sebagai pejuang sebenar. Manakala polis-polis di balai polis tersebut merupakan polis British.

“…..Dekat nak merdeka nanti, siarlah cerita mengenai Bukit Kepong. Bukit Kepong, polis itu polis British, hak serang Bukit Kepong tulah pegawai kerajaan, ketuanya  MaT Indra, Melayu, tetapi semua sejarah itu ditutup, Jins Samsuddin buat filem, Jins Samsuddin tu UMNO, cerita bukit Kepong, hak serang balai polis tu penjahat, polis tu polis British, sebelum merdeka negara kita diperintah oleh British, tapi dia buat filem yang hero hak pertahan balai polis, hak serang tu pengganas, padahal Mat Inda ketua penyerang balai polis tu dan akhirnya dia dihukum gantung di Jering Taiping, begitulah juga Tok Janggut, Tok Janggut ni lawan British, tapi sebelum British nak..nak bunuh dia, dia menghasut Sultan Kelantan untuk mengishtiharkan Tok Janggut sebagai penderhaka, bila ishtihar Tok Janggut sebagai penderhaka, barulah tok Janggut dihukum gantung di Pasir Puteh Kelantan. Semua sejarah negara kita bohong….”

Sunday, 24 July 2011

Tengok Wayang 3D


Aku rasa aku ni macam dah ketinggalan zaman jer. Dah bertahun wayang 3D ni, tapi baru minggu lepas aku berjaya tengok... hehehehe. Aku tengok cerita Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2. Aiseyy... Harry Potter ni bukan taste akulah....

Mulanya macam ni. Dua minggu sebelum tu aku tengok Transformers 3 Dark of The moon kat TGV Tebrau City dengan bini dan anak-anak. Dah memang wajib tengok wayang kalau cerita Transformers, dari dulu. Masa Transformers 1 2007, tengok berdua dengan anak aku yang sulung, masa tu umur dia 6 tahun, bini aku dalam hari. Transformers Revenge of The Fallen 2009, tengok bertiga. Kali ni 2011 tengok berempat pulak...

Monday, 11 July 2011

Selamat Hari Jadi Tun Dr. Mahathir


Selamat hari jadi kepada Tun Dr. Mahathir yang ke 86 tahun. Semoga dipanjangkan umur dan dikurniakan kesihatan yang baik sentiasa.

Tun M di lahirkan pada 10 Julai 1925, Tun Siti Hasmah pula pada 12 Julai 1926. Tun M menjadi Perdana Menteri Malaysia selama 22 tahun iaitu dari 1981 hingga 2003. Banyak sungguh jasa beliau kepada kita.

Terima kasih Tun!

Aku memang rajin baca blog beliau di sini : http://chedet.cc/blog/
Untuk info lebih detail mengenai Tun M sila ke http://en.wikipedia.org/wiki/Mahathir

Monday, 4 July 2011

Jauhi Perhimpunan Haram Bersih 2.0

Titah khas Yang di-Pertuan Agong

Istana Negara malam ini mengeluarkan Titah Khas Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin mengenai perhimpunan pada 9 Julai ini.

Berikut adalah teks penuh Titah Khas tersebut:

Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan Kumpulan Bersih untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Beta selaku Yang di-Pertuan Agong, dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terlibat.

Thursday, 30 June 2011

KDrama - King Geunchogo


Satu lagi drama korea yang diadaptasikan dari kisah sejarah sebenar Korea. 

King Geunchogo, mengisahkan seorang putera raja bernama Yeogu dari kerajaan Baekje yang pada mulanya membesar di daerah terbuang, yang hidup sebagai pedagang garam, akhirnya berjaya menjadi seorang raja yang cemerlang.

Friday, 17 June 2011

Perodua Myvi 2011


Semalam, Perodua telah melancarkan model Myvi yang telah diperbaharui luaran dan dalaman. Aku belek-belek kat Paultan.org nampak canggih gak. Tengok dari luaran aku rasa macam lebih segak version lama. Myvi baru ni nampak macam terlebih bulat plak, curvy sana sini. Mungkin untuk nampak lebih moden. Tapi aku nampak macam model retro jek... macam volkswagen model dulu-dulu.. err.. org kampung panggil kereta katak.. hehe.. (jangan marah ye peminat kereta myvi..) Itu sekadar pandangan dan pendapat aku jer. Lain orang lain pandangannya.

Thursday, 16 June 2011

Hal Anonymous Godam Web Malaysia


Kecoh gak jadinya bila sekumpulan hackers yang menggelarkan kumpulan mereka sebagai Anonymous dari luar negara bertindak untuk menggodam laman-laman web kerajaan Malaysia. Ini semua gara-gara arahan SKMM menapis beberapa laman web antarabangsa bermula dari thepiratebay.org dan wikileaks.com.

Eh! Harga Petrol RON97 Turun 10 sen?

Biar betul?

RON97 petrol price down by 10 sen - The Star

Harga petrol Ron97 akan turun 10 sen dari RM2.90/L ke RM2.80/L berkuatkuasa tengah malam ini 12:00 AM 16 Jun 2011.  Baru jer 5 Mei 2011 hari tu RON97 dinaikkan sebanyak 20 sen, hari ni turun 10 sen pulak.

Berita ni amat bagus, tapi ia tak menjejas aku langsung pasal harga RON95 tetap sama iaitu RM1.90 per liter. Tak pernahnya aku isi minyak RON97.

Walaupun petrol RON97/RON95/diesel turun sekalipun, harga barangan keperluan dan makanan, pelbagai tarif dan cukai takkan turun punya. Tapi kalau harga bahanapi ni naik... semua sibuk nak naik.. inilah lumrah keadaan masa ini... pengguna memang jadi lauk sentiasa.. isk isk..

Wednesday, 15 June 2011

Web 1Pengguna & Facebook Tourism Malaysia dan Sekatan Laman Web

Dalam minggu ni banyak pulak berita berkaitan dengan internet. Antara yang  buat aku gundah gulana ialah pasal website 1Pengguna.com yang berharga RM 1.4 juta, Facebook Kementerian Pelancongan yang berharga RM1.8 juta dan arahan sekatan akses ke beberapa laman web oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Mari kita baca beritanya:

Sunday, 12 June 2011

Highway Desaru-Cahaya Baru Yang Kelakar


erk... kelakar sungguhlah kalau highway baru dari penawar ke cahaya baru di panggil highway, siap ada tol pulak tu. aduhhh.. malu. peliklah.. apasal diorang buat macam tu? sungguh mengecewakan. hancur harapan orang-orang area pengerang sini..

ni nak review sikit pasal highway desaru-cahaya baru-tiram..

Thursday, 9 June 2011

Surat Bantahan Terhadap Siaran NORA ELENA di TV3


Besar juga pengaruh cerita Nora Elena ni rupanya. Aku tak pernah pulak tengok pulak cerita ni. Best ke? Bukan aku tak nak tengok, tapi masa tayangannya tu memang tak kena. Lagi pun aku memang kurang minat drama Melayu. Drama yang paling last aku follow ialah cerita Manjalara... dah berzaman dah..

Tuesday, 7 June 2011

Lebuh Raya Senai Desaru Dibuka Jumaat Ini



KUALA LUMPUR, 7 Jun -- Lebuh Raya Senai Desaru (SDE) pakej tiga iaitu dari Persimpangan Cahaya Baru (Pasir Gudang) sehingga ke Persimpangan Penawar (Desaru) akan dibuka kepada pengguna bermula Jumaat ini.
Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) Datuk Ismail Md Salleh berkata sempena pembukaan seksyen terakhir lebuh raya itu pengguna tidak akan dikenakan bayaran tol selama sebulan.
"Kutipan tol itu akan berkuatkuasa pada 10 Julai ini," katanya dalam satu kenyataan di sini.
Ismail berkata lebuh raya sepanjang 27 kilometer itu akan menjimatkan masa perjalanan dengan hanya mengambil masa 45 minit sahaja berbanding laluan sedia ada.
"Laluan sedia ada yang menggunakan Jalan Persekutuan 3 dan J92, mengambil masa hampir dua jam," katanya. - Bernama


Santapan Terakhir Raja Bersiong - Sil Khannaz



Entah apasal music lagu Sil Khannaz ni terngiang-ngiang pulak kat kepala aku. Zaman muda-muda dulu memang sukalah lagu ni. Muzik diaorang mantap.

Dulu masa aku kecik-kecik pernah gak tengok cerita Raja Bersiong ni kat TV. TV hitam putih. Kalau sekarang tayang cerita ni pun mesti hitam putih gak agaknya pasal ni cerita lama tahun 60-an punya. Raja bersiong ni adalah merupakan satu legenda kerajaan Kedah lama. Kononnya, raja bersiong tersebut, atau nama betulnya Raja Ong Maha Perita Daria telah ketagih dengan makanan yang bercampur dengan darah manusia. Ketagihannya dengan darah manusia menyebabkan tumbuhnya siong(taring) di dalam mulutnya. Banyak banduan dan rakyat yang tidak berdosa telah menjadi mangsa ketagihan peliknya itu. Raja Bersiong ni juga adalah raja ke-4 keturunan Merong Maha Wangsa

Saturday, 4 June 2011

KDrama - 49 Days

Cerita mengisahkan satu roh yang bergentayangan di atas muka bumi bila jasadnya terlantar kaku di katil hospital kerana mati otak akibat dari kemalangan ngeri yang disebabkan oleh seorang gadis. Roh tersebut kemudiannya merasuki jasad gadis tersebut, dan menggunakannya untuk membalas dendam.. (hahaha.. jadi cerita seramlah pulak..)

Wednesday, 1 June 2011

MTV Sad Love Song - Cho Eun



Seminggu dua ni hati panas jer baca berita pasal harga semua benda nak naik, cuma gaji jer tak naik-naik. Hari ni layanlah pulak music video korea ni bagi hati sejuk sikit... hehehe.
Ni lagu lama.. tapi okey la layan-layankan....

Lagu ni bukan dari mana-mana KDrama. Tapi watak-watak dalam video ni memang biasa berlakon drama iaitu Song Il Gook (Jumong, Kingdom of The Winds, A Man Called God etc..) dan Han Go Eun (A Man Called God, Powerful Opponent etc..).

Monday, 30 May 2011

Tarif Elektrik Naik 2.23 sen/kwj

Sebelum : 31.31 sen/kwj
Selepas : 33.54 sen/kwj

Kos pengeluaran dah naik, kos pengangkutan pun dah naik... jadi biasalah lepas ni, harga barang-barang keperluan dan barang-barang makanan akan naik juga. Kita semua akan merasa. Baik yang bil RM77 atau lebih dari RM77, sama aje. Semua akan dapat bahagian masing-masing.. hahahaha... Apalah nak jadi.

Sunday, 29 May 2011

Akhbar Kita dan Censorship-nya Sendiri

Cedok berita dari  Kosmo
Jangan minum 'bir halal' - Jamil Khir
29/05/2011 12:12pm
PADANG SERAI — Umat Islam di negara ini diingatkan supaya tidak meminum sejenis bir yang didakwa halal oleh syarikat pengedarnya kerana didapati mengandungi alkohol melebihi had yang dibenarkan syarak.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, dakwaan syarikat itu bahawa kandungan alkohol cuma 0.01 peratus adalah tidak benar selepas ujian makmal mendapati kandungannya sebanyak 0.5 peratus.
Katanya, Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) bersama Majlis-Majlis Agama Islam Negeri akan bertindak menyekat penjualan minuman itu kepada umat Islam.
"Kita akan merujuk kepada Jabatan Kastam diRaja Malaysia (KDRM) untuk mendapatkan maklumat lebih jelas,” kata Jamil Khir kepada pemberita selepas menutup program Juara Rakyat anjuran UMNO Bahagian Padang Serai di Padang Awam Pekan Sungai Karangan, dekat sini, petang semalam. — Bernama
Ooo... gitu ceritanya... baruku tau.... Tapi masalahnya.. YANG MANA SATU? APA BRAND DIA? MACAM MANA RUPA DIA.. GAMBAR TAKDE KE? Takkanlah reporter tak ada kamera...hahaha

KMovie - Castaway On The Moon

Siapa pernah tengok filem Hollywood Cast Away (2000) lakonan Tom Hanks, mesti rasa seronok bila tengok cerita movie Korea Castaway On the Moon ni. Macam akulah. Bila aku dapat tahu movie ni ada tiru sikit-sikit (dengan sengaja) filem Hollywood tu, semakin seronok pulak nak tengok.

Thursday, 26 May 2011

Sebarang Kenaikan Harga Adalah Membebankan!

Paling bosan dan sakit hati sekali kalau dengar ungkapan "sebarang kenaikan tidak akan membebankan pengguna".

Hello BRO! 
Setiap kenaikan walau satu sen sekalipun tetap membebankan secara langsung atau tak langsung!
Tada baca punya orang...

Wednesday, 25 May 2011

Yahoo! Harga RON95 Tak Naik... (Buat Masa ini)

Copy & Paste dari Utusan Online

Kabinet putuskan harga minyak RON95, diesel, LPG kekal

25/05/2011 6:27pm

PUTRAJAYA 25 Mei - Kabinet hari ini memutuskan untuk tidak menaikkan harga minyak RON95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) buat masa ini.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan tersebut dibuat kerana kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat.
"Kerajaan tidak tetapkan jangka masa berapa lama harga ini akan dikekalkan tapi buat masa sekarang keputusan kerajaan ialah mengekalkan pemberian subsidi terhadap bahan bakar ini.
"Namun, pada masa yang sama kerajaan akan tetap meneruskan kajian rasionalisasi subsidi secara menyeluruh berikutan peningkatan harga minyak dan gas di pasaran global," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini. - Utusan

Monday, 23 May 2011

Komputer Asyik Mati Semasa Booting

Baru-baru ni aku baru settlekan satu masalah komputer desktop aku. Dia susah nak masuk Windows (Windows XP). Bila aku tekan switch, dia elok jer hidup. Bila time logo Windows tu keluar jer, komputer terus off sendiri. Aku tekan switch lagi, dia on lagi, sampai kat logo Windows, dia off. Berulang-ulang kali. Lepas tu entah kali ke berapa entah aku tekan button switch, barulah dia boleh masuk Windows.

Problem ni memang dah lama, tapi aku biarkan aje. Asalkan boleh hidup suda. Tapi memang susahlah nak hidup. Dari segi jangka panjang pulak boleh efek pada hard disk. Hard disk senang dapat bad cluster ataupun jadi pendek jangka hayatnya.

Sunday, 22 May 2011

Tanah Runtuh di Rumah Persatuan Anak Yatim Malaysia, Hulu Langat

Sebak aku baca pasal tragedi tanah runtuh kat rumah anak yatim ni. Yang terlibat tu budak kecik-kecik baya-baya anak aku. Nak paste gambar kejadian pun rasa macam tak sampai hati.

Alfatihah kepada mereka yang pergi, dan semoga dipermudahkan usaha-usaha mencari mangsa yang masih tertimbus.


Tanah Runtuh di Rumah Persatuan Anak Yatim Malaysia


KAJANG: Sebanyak 12 mayat berjaya dikeluarkan dari tanah runtuh di Rumah Persatuan Anak Yatim Malaysia, Hulu Langat yang berlaku pada pukul 2.30 petang, Sabtu.

Boleh Tahan Lawak ni...

Aku dah pernah baca lawak yang serupa dengan ni ada pelbagai versi. Biasanya dalam English. Tapi kali ni terjumpa pulak yang bahasa Melayu dan dilakonkan semula dalam Youtube pulak. Haha.. Tapi memang kelakarlah..



Kalau nak baca salah satu dari versi English, aku copy paste kat bawah ni:

Saturday, 21 May 2011

KMovie - Sector 7 - Akan Datang


Aku terbaca satu posting di Dramabeans mengenai satu filem action thriller terbaru lakonan Ha Ji Won. Filem lakonan dia sebelum ni kalau tak salam aku ialah Heundae, pasal tsunami kat Korea. Drama terbaru dia pulak ialah Secret Garden. Memang penuh dia punya schedule... ada jer movie/drama baru.

Friday, 20 May 2011

KDrama - Sign


Mula-mulanya aku rasa macam malas nak tengok drama ni. Padahal dah lama dah aku simpan. Aku tengok dulu cerita-cerita lain. Sekali tu aku tengok rating cerita ni agak bagus gak. Jadi aku pun  tengok ajerlah. Lagipun cerita lain macam tak best ajer.

Bila lepas jer aku tengok episod satu, wah! tak sangka aku hebat gak cerita ni.

Tuesday, 17 May 2011

Kereta Pun Pandai Merajuk Ke?

Semenjak aku menimbang-nimbang(?) nak tukar kereta untuk ambik Alza atau Exora, macam-macam pulak kerenah kereta aku ni. Bateri kong, sport rim pecah, overheat dan yang paling terbaru clutch slave cylinder problem. Kata orang, kereta ni memang pandai merajuk. Lagi-lagi kalau yang dah lama pakai. Janganlah sesekali cakap nak tukar kereta depan kereta tu. Nanti macam-macam hal dia buat. Tiap-tiap bulan ada jer kena masuk bengkel. Iye ker?

Entah..

Sunday, 15 May 2011

Stop Loss 500 pips

Aku rasa macam nak gelak jer masa aku letak stop loss 500 pips 20 April 2011 hari tu. Tapi rupa-rupanya memang tak patut gelak. Nyaris-nyaris stop loss tu kena. Aku cuma main-main jer letak stop loss banyak tu. Biasanya paling tinggi pun aku letak stop loss cuma 100 pips. Tapi hari tu, aku bengang sikit dengan AUD/USD ni.

Macam yang aku cerita dulu, pasal nak dapat 10 pips punyalah susah, tapi nak kena stop loss 100 pips senang-senang ajer. Jadi aku pun letaklah 500 pips... hahaha.

Tapi.. memang aku tak sangka..

Saturday, 14 May 2011

Tak Perasan Keretaku Overheated

On the way ke KL hari tu, kat highway PLUS. Laju juga aku bawak. Tetiba air-cond tak rasa. Aku saspek mungkin fuse terbakar ke apa. Berpeluh gak dalam kereta. Dalam 10 minit gitu, aku pun masuk R&R Machap. Nak ceklah, betulker fuse yang terbakar. Dahlah jalan jauh ni, panas terik pulak tu hari-hari sekarang ni, bawak kereta tak ada air cond, memang seronok sangatlah.

Kat R&R Machap, bila aku bukak bonet..perghh... aku tengok air kat coolant resevoir tu tengah menggelegak. Macam bunyi air mendidih dalam cerek. Dia punya penutup terbukak sikit. Lagi, coolant bersemburan disekitar enjin. Aduyaii.. aku rasa mungkin aku terlupa nak tutup coolant resevoir tu masa aku cek sebelum perjalanan tadi agaknya. Macam manalah aku boleh terlupa....

Monday, 9 May 2011

Harga Petrol RON95 Nak Naik ke Encik?

Trend macam ni memang dah biasa benar. Bila tarif-tarif atau harga nak naik, surat khabar akan keluarkan terlebih dahulu rencana-rencana dan tulisan-tulisan yang menjurus dan menyokong kenaikan tarif/harga tersebut seminggu atau dua minggu lebih awal. Begitu juga dengan tarif elektrik, telefon, air dan yang dah biasa baca ialah harga petrol.

Padahal, kerajaan belum umum apa-apa pun. Tapi orang-orang (penulis) ini mungkin memang dah ditugaskan untuk mengeluarkan point-point untuk menyokong tindakan yang mendatang itu agaknya. Ataupun sengaja untuk melihat maklum balas terhadap rencana tersebut.

Pagi-pagi ni aku dah terbaca rencana mengenai perbandingan harga petrol dengan negara-negara lain. ceh!

Thursday, 5 May 2011

Filem & Drama Unsur Sejarah Negara

Aku terbaca di ruangan forum Utusan Online mengenai filem berunsur sejarah negara, dan penulisnya pun ada blognya sendiri di sini.

KEJAYAAN filem epik aksi Hikayat Merong Mahawangsa (HMM) di pagawan baru-baru ini menjadi satu perkara penting terhadap industry filem di negara kita. Filem yang berkualiti seperti ini menyebabkan filem ini mempunyai daya tarikan tersendiri. Keupayaan KRU Studio yang telah melahirkan filem HMM ini harus dipuji. Hal ini kerana pertama filem ini merupakan filem yang berunsurkan sejarah dan kedua filem epik ini membawa haluan imaginasi kita ke tahap maksimum sehingga akan menimbulkan rasa kagum dan percaya apa yang berlaku pada ketika itu....

Friday, 29 April 2011

Kisah Highway Senai-Desaru Phase 2 lagi

Ni sambungan dari post pasal Highway Desaru tempohari. Khabar angin yang aku dengar pasal highway ni akan dirasmikan pada 27 April 2011 nampaknya tak betul. Tapi... khabar angin lain yang aku dengar ada part highway ni yang tak lulus... part jambatan kot? entahlah.. bilalah nak boleh lalu daaa..

Hari tu aku ada lalu kat jalan masuk ke highway desaru tu..

Tuesday, 26 April 2011

Windows 7 System Recovery

Apabila komputer kita menghadapi masalah, misalnya kena virus/malware, banyak problem selepas masa install atau uninstall software, configuration Windows yang tak best, touble tak boleh masuk windows - dapat masuk safe mode jer... apa yang kita boleh buat untuk membetulkan masalah-masalah tersebut ialah dengan menggunakan System Restore.

System Restore ni sangat popular semasa Windows XP dan kebanyakan problem boleh disettle dengan menggunakan System Restore. Tapi itu hanya untuk Windows XPlah. Windows 7, lain pula kisahnya. Walaupun ada beberapa problem boleh dipulihkan dengan menggunakan System Restore di Windows 7, tapi janganlah berharap sangat. Kebolehan System Restore dalam Windows 7 ni aku rasa sangat unreliable, kebanyakan problem tak boleh settle dengan menggunakan System Restore di Windows 7.

Walaupun begitu, kalau komputer kita manghadapi masalah, cubalah dulu gunakan System Restore. Aku akan cover cara menggunakan System Restore di artikel yang lain. Di artikel ni, aku nak tunjuk langkah-langkah atau cara-cara bagaimana nak buat System Recovery.

Saturday, 23 April 2011

Windows 7 System Image Backup

Image backup ni adalah salinan lengkap satu partition atau hard disk yang dijadikan sebagai backup. Manalah tahu tiba-tiba komputer kita kena serang virus sampai tahap nazak, ataupun sistem komputer kita dah jadi macam tak betul misalnya jadi lembab sangat, ataupun mungkin kita rasa sistem komputer kita ni dah jadi terlalu serabut banyak sangat software entah apa-apa yang kita dah install.

Kalau dulu-dulu, bila kita dah bosan sangat dengan keserabutan sistem komputer kita tu, mesti kita (aku la) rasa nak format jer lepas tu buat fresh install Windows. Ataupun, kalau tak tahu format sendiri, kita hantor jer ke kedai komputer ,habis citer. Suruh tokey kedai komputer yang formatkan, pasal kita ada banyak duit.

Thursday, 21 April 2011

Macam Mana Cara Nak Buat Blog

Selain dari Blogger.com ada banyak lagi site yang menyediakan tapak percuma untuk buat blog seperti Wordpress.com, Blogmas.com, Weebly.com dan banyak lagi.

Kat sini aku cuma nak tunjuk macam mana cara membuat blog di Blogger.com. Bila kita buat blog di Blogger.com ni, alamat blog kita akan diakhiri dengan blogspot.com, contohnya macam blog aku ni mancisdahbasah.blogspot.com.

Wednesday, 20 April 2011

Cara Buat Akaun Email GMail

Dah bertahun-tahun aku berkecimpung dalam dunia internet ni, dah bermacam-macam email account yang aku pernah guna RocketMail, Yahoo Mail, Hotmail, Wau Mail (Malaysian punya ni, ada lagi ke?..), Jaring, TM Net dan sekarang ni aku guna GMail.

Dalam banyak-banyak webmail accounts yang aku pernah guna, aku rasa GMail lah yang paling superb.

Antara sebab aku pilih GMail:

Monday, 18 April 2011

Apabila Netbook Tak Boleh Masuk Windows 7 - Part 2

Lagi satu cara kalau cara sebelum ni tak berjaya untuk memulihkan netbook supaya boleh masuk Windows 7 semula.

Cara ni menggunakan arahan pada Command Prompt yang boleh di buka melalui System Recovery Options yang telah aku tunjukkan pada post terdahulu.

Nampak macam susah dan leceh. Tapi senang giler. Ikut ajer step-by-step.

Saturday, 16 April 2011

Anda Telah Meraih Hadiah Percuma RM19,000 Dari Shell Helix

Semalam aku dapat SMS sampah ni:

RM0. Promotion's Tahniah sim kad Anda Tlh Meraih Hadiah Percuma "RM 19,000.00" dari SHELL HELIX No Reg(552299) Sila Call di Talian 0178949116

From +60145641200

Thursday, 14 April 2011

Wireless Networking Problem di HP Mini Netbook 1Malaysia

Aku rasa, siapa-siapa yang ada pakai HP Mini ni (Netbook 1Malaysia) ni akan atau pernah menghadapi masalah problem yang sama. Masalahnya ialah tak boleh connect guna wireless networking. Masalah ni, datangnya tak tentu. Kadang-kadang tengah pakai wireless elok-elok lepas tu kita tekan button untuk off wireless sementara waktu, pas tu bila kita nak on balik dia dah tak nak on pulak. Lagi satu, kita start jer netbook tu, dia dah memang tak boleh connect wireless.. padahal masa kita shutdown netbook tu tadi, ok jer..

Aku memang selalu jumpa problem netbook ni tak boleh connect wireless. Masalah ni memang biasa. Nak fix problem ni pun tak susah sangat, tak yah sampai hantar kedai repair... hehehe

Wednesday, 13 April 2011

Bila Highway Desaru Nak Siap?


Projek Highway Desaru Senai ni dah lama. Senai-Tiram-Pasir Gudang dah siap. Desaru-Pasir Gudang(Cahaya Baru) jer tak siap-siap. Ikut plan asal, sepatutnya tahun lepas dah siap. Biasalah, kat Malaysia ni semua projek bertangguh, tak ikut jadual. Bilalah Malaysia ni nak jadi rakyat yang berdisiplin macam rakyat Jepun.

Masa perjalanan.

Jadi bila lebuhraya ni boleh dilalui?

Monday, 11 April 2011

KDrama - My Girlfriend Is A Gumiho


Tajuk KDrama : My Girlfriend Is A Gumiho
Genre: Fantasi, Romantik, Komedi
Episod: 16
Tarikh Tayangan di Korea: Ogos 11, 2010 hingga September 30, 2011

Cerita My Girlfriend Is A Gumiho ni  mengisahkan mengenai seorang pemuda (Dae Woong) yang sedang belajar di sebuah kolej dan bercita-cita untuk menjadi seorang pelakon aksi tiba-tiba terjebak dalam hubungan penuh mistik dan romatik dengan seorang gadis jelmaan dari seekor Gumiho (musang berekor sembilan - nine-tailed-fox).

Sunday, 10 April 2011

Cara-cara Buat Partition Hard Disk

Partition hard disk ni untuk apa?

Buat partition hard disk (hard disk partitioning) ni sebenar ni adalah untuk membahagi-bahagikan ruang simpanan data yang terdapat dalam satu hard disk kepada beberapa bahagian yang lebih kecil.. Bila kita beli satu hard disk berkapasiti 500 Giga Byte, kita mungkin nak bahagi-bahagikan hard disk tersebut kepada dua bahagian atau lebih. Contohnya kita buat 2 partition 250GB, Windows akan nampak seoah-olah kita ada dua hard disk misalnya disk C 250GB dan disk D 250GB, kalau 3 partition ada tiga hard disk, disk C 100GB, D 200GB dan E 200GB. Saiz kapasiti partition-partition tu kita boleh tentukan sendiri.

(Artikel ini mempunyai gambar yang banyak, loading akan mangambil sedikit masa..)

Saturday, 9 April 2011

Install Windows 7 Ultimate di Netbook HP 1Malaysia


Dalam post sebelum ni aku ada cadangkan supaya netbook hp 1Malaysia ni supaya menggunakan Windows 7 Ultimate kerana performance dia lebih laju berbanding Windows 7 Starter yang lembab walaupun pada spesifikasi komputer yang sama.

Dalam post ni aku nak tunjuk cara-cara untuk install Windows 7 Ultimate masuk ke dalam netbook HP 1Malaysia.

Friday, 8 April 2011

Jepun Kena Gempa Bumi Lagi - 7.4 skala richter

Bulan Mac punya disaster

Belum pun settle masalah-masalah yang disebabkan oleh gempa bumi 9 magnitude pada skala richter pada 11 Mac 2011 tempoh hari, hari ni 7 April  2011, Jepun kena gempa bumi lagi. Kali ni magnitude gempa bumi adalah kurang sedikit iaitu 7.4 pada skala richter, tapi 7.4 tu masih lagi magnitude gempa bumi pada paras yang extreme. Tak salah ingatan aku, dulu ada gempa bumi kat Iran, magnitude dia 6 skala richter tapi menyebabkan hampir 30 ribu orang mati.

Menurut Bernama, gempa bumi dikesan pada pukul 10.32 malam (11.32 waktu Japan)  berhampiran pantai Timue Honshu.

Gegaran dapat dirasakan di Tokyo yang terletak 200 batu dari pusat gempa bumi.

Jepun juga mengeluarkan amaran tsunami, mengatakan tsunami dianggarkan setinggi dua meter juga akan melanda pantai Jepun.

Lagi latest new mengenai earthquake in Japan

** bahaya ni.. karang jadi macam dalam movie Sinking of Japan pulak.. Sapa pernah tengok cerita ni. Boleh tahan best juga movie ni. Kisah rakyat jepun nak menyelamatkan diri semasa Jepun nak tenggelam akibat aktiviti-aktiviti gempa bumi dan gunung berapi...

Thursday, 7 April 2011

Cara Format Hard Disk dan Setup/Install Windows 7



Setup atau install Microsoft Windows 7 dalam komputer adalah sangat mudah berbanding setup atau install Windows versi-versi lama seperti Windows XP, Windows Me, 98 atau 95. Masa yang ambil untuk siap proses installation pun tak lama, lebih kurang 30 minit. Kalau nak dibandingkan dengan setup Windows XP yang mengambil masa lebih kurang satu jam. Itu pun kalau komputer tu specs dia bagus.

Kat sini aku nak berkongsi mengenai cara-cara setup Windows 7. Kali ni aku nak tunjuk macam mana setup Windows 7 menggunakan CD-ROM. Lain kali aku tunjuk pulak macam mana kalau nak setup masuk dalam netbook yang tak ada CD-ROM drive, iaitu dengan menggunakan pen drive.

Wednesday, 6 April 2011

Pindahkan Fail dari Copy-Protected CD ke USB Pen Drive

Bila satu CD tu ada copy protection, kita tak boleh nak copy sesuka hati untuk pindahkan fail dari CD tersebut ke mana-mana media. Tetapi kadang-kadang fail-fail dari CD tu kita tak boleh copy bukanlah disebabkan oleh copy protection, tapi pasal nama atau format fail dalam tu tidak dapat dikenali oleh Windows.

Yang menjadi masalahnya, sebagai contoh, aku baru beli antivirus Kaspersky Internet Security 2011. Dah tentu, software tu datang dalam CD. Tapi aku nak install antivirus tu masuk dalam netbook. Biasalah, netbook mana ada CD-ROM drive.

Tuesday, 5 April 2011

Boot Failure - Setup Windows dalam Acer Aspire M1641

Ni catatan untuk diri sendiri dan untuk berkongsi pengalaman dengan sesiapalah yang menghadapi masalah yang sama. Aku cuba nak install Windows 7 dalam Acer Aspire M1641. Model ni memang dah lama, mungkin tahun 2008. Aku memang dah biasa sangat kerja mengsetup Windows ni.. dah selalu sangat, macam dah jadi hobi pulak. Tapi aku tak pernah jumpa masalah macam ni seumur hidup. Belum cukup pengalamanlah ni...

Monday, 4 April 2011

Windows 7 dalam Netbook 1Malaysia


Netbook HP 1Malaysia didatangkan sekali dengan sistem operasi Microsoft Windows 7 edisi Starter. Memang banyak kekurangannya Windows 7 Starter Edition ni.  Selain Windows 7 Starter Edition, versi-versi lain adalah Home Premium, Professional, Ultimate dan Enterprise

Apa perbezaannya?

Sunday, 3 April 2011

Lawak Bengang oleh Kad NexG Ambank

Bukanlah lawak bangang. Kasar sangat bunyinya tu... ni kisah yang aku rasa sangat membengangkan, nak marah pun ada.. tapi rasa macam lawak pun ada.. Kalau korang ada guna kad debit NexG ni, bolehlah ambil iktibar daripada kisah benar aku kali ini. (dalam episod bukan aku yang salah, kad NexG yang salah!)

Saturday, 2 April 2011

GMail Motion 2011 - April Fool Google Paling Lawak

Aku memang suka tengok aktiviti-aktiviti dan produk aneh dari Google Inc termasuklah April Fool dia. Dalam banyak-banyak April Fools dan hoax dari Google, aku rasa April Fool 2011 ni lah yang paling lawak sekali. Biasanya, Google ni buat April Fool joke yang tak macam joke, tapi macam serius, macam betul-betullah. Sampai orang tak tahu yang Google ni buat lawak ke atau betul betul, contohnya macam TiSP.

Popular kejap mamat dalam video Gmail Motion.. muka toya jer..

Friday, 1 April 2011

Innit buat April Fools Joke ke ni?

Aku tengah cari-cari April Fools joke 2011 dari Google tapi aku nampak Innit Nuffnang yang buat April Fool... Biar betul!!



Tukar Sport Rim 16 ke 15 inci

Ramai yang nak tukar sport rim dari 15 ke 16 inci untuk nampak cantik dan lebih sporty, tapi lain pulak dengan aku ni. Ini adalah susulan dari kisah tayar kereta aku pecah dan sport rim retak kat Pahang sana on the way ke Felda Tementi. Memang teruklah keadaan sport rim kereta aku tu.

Sport rim yang rosak (gambar tak clear sbb pakai hp)

Tuesday, 29 March 2011

Apa April Fool dari Google Tahun Ini?

Aku perasan tiap-tiap tahun, setiap kali 1st April memang Google akan buat hal. Ada saja idea diorang untuk meng'April Fool'kan orang lain.

Dah banyaklah tipu muslihat yang dibuat oleh Pak Cik Google ni. Tapi memang sempoi. Idea dia memang tahap serius tapi hasil dia lawak.. kekeke

Kenapa ye kebanyakkan syarikat-syarikat gergasi internet dan technology ni di terajui oleh mereka yang sempoi-sempoi belaka. Tengoklah Apple, Microsoft, Google, Facebook sebagai contoh.


Monday, 28 March 2011

Problem Tak Boleh Update Windows 7

Ada satu problem yang biasa dialami oleh Window 7 dan Windows Vista, iaitu Windows Update tidak dapat berfungsi. Button update windows kat dalam Control Panel > Windows Update tu kalau kita tekan dia akan keluar ayat sebegini:

Windows Update cannot currently check for updates, because the service is not running. 
You may need to restart your computer

Kalau kita restart komputer pun, masalah tu tak settle juga... kekekeke.

Puncanya mungkin daripada serangan virus atau mungkin juga disebabkan oleh kegagalan sistem windows itu sendiri.

Jadi apa kita nak buat?

Sunday, 27 March 2011

Cara Terbaik Tambah Trafik, Backlink dan Pagerank

Cara ni yang memang sangat bagus untuk tinggikan traffik dan tambahkan bilangan backlink blog kita sekaligus meninggikan pagerank. Aku memang dah gunakan cara ni dulu. Memang mujarab. Cara ni nak kata mudah tu tak berapa mudahlah pasal dia agak cerewet dan memerlukan daya usaha yang agak tinggi. Tapi hasilnya memang puas hati.

Sebelum itu, apa itu backlink dan pagerank?

Backlink ialah link address blog kita yang terdapat di dalam web/blog orang lain. Bilangan backlink ini adalah salah satu algoritma yang digunakan dalam mengukur popularity sesbuah laman web atau blog. Dengan bahasa mudah, banyak backlink maknanya semakin popularlah blog kita dari kacamata enjin carian.

Pagerank pula ialah tahap popularity dan kualiti blog kita yang digunakan oleh enjin carin Google.

Berbalik kepada topik, cara yang aku nak terangkan untuk tambah trafik, backlink dan pagerank adalah begini:

Friday, 25 March 2011

Babak Menarik Dalam Hantu Kak Limah Balik Rumah


Apa punya cerita, macam dah tak ada modal industri filem Malaysia ni. Siapa pengarahnya tu?
Iyeler.. ini mesti Hassan Mutalib le nih
Kita jangan salahkan pengarah dia aje. Salahkanlah penulis skrip.
Siapa penulis skripnya tu?
HASSAN MUTALIB
ughhh!!!

Thursday, 24 March 2011

Biru Langit Guna Photoshop CS5

Memang dah jadi kebiasaan, gambar yang diambil oleh kamera murah kita ni tak serupa apa yang kita lihat dengan mata kita. Kita tengok langit membiru, awan memutih tapi bila masuk dalam camera digital semua jadi gray jer. Nampak plain. Senang cakap, nampak tak cantiklah. Jadi kita gunakan photoshop untuk kembalikan semula keindahan alam semula jadi.. cewah

Sebelum : Langit nampak putih dengan biru sikit-sikit.
Selepas: Langit nampak biru dan kepulan-kepulan awan jelas kelihatan.
Tapi kadang-kadang, memang itu yang kita nampak. Langit waktu tu, memang tak nampak biru sangat. Tapi saja je kita nak bagi cantik sikit. Untuk kepuasan diri sendiri kata orang.

Nak birukan langit guna Photoshop CS5 ni memang sangatlah mudah. Okay, buka gambar yang kita nak ubah suai kaler langit tu.

Wednesday, 23 March 2011

MTV Kerek - Bandi Amuk OST Karak

Yeah yeaaaarghhh!!! %#$@^&^

KRU nak tayang filem terbaru dia Karak pada 26 Mei 2011. KRU belum pernah lagi buat cerita hantu, kalau tak silap aku. Kalau KRU punya filem, dia punya efek mesti kaw-kaw. Tengok MTV dia ni pun dah boleh agak tahap filem KRU ni.

KRU ada release MTV lagu dari Bandi Amuk tajuk dia Kerek. Aku memang minat Bandi Amuk ni dari dulu lagi. Masa zaman dia join d` Febian or Febian suara dia memang boleh tahan. Lepas tu zaman suara dia garau jadi Amuk, lagilah aku minat. Memang kenalah dengan jiwa aku. Jiwa metal pun layan drama korea..

KDrama - My Princess


Drama yang menceritakan kisah seorang gadis biasa, Lee Seol, yang sedang belajar di sebuah kolej mendapat tahu bahawa dirinya adalah seorang puteri raja apabila kerajaan Korea mempertimbangkan untuk mewujudkan balik institusi Raja yang telah lupus sejak lebih 85 tahun yang lalu. Lee Seol adalah keturunan penghabisan dari raja terakhir yang memerintah Korea diberi pilihan samada untuk bersetuju atau tidak dengan perlantikan itu. Walau bagaimanapun, keputusan akhir akan bergantung kepada undian seluruh rakyat Korea.

Tuesday, 22 March 2011

Kemalangan Nyaris Ngeri di Muadzam Shah

Masa dalam perjalanan balik dari Felda Tementi, Pahang, kami berhenti sebentar di stesen minyak Petronas di Muadzam Shah. Masa perjalanan pergi kami singgah, masa perjalanan balik pun kami singgah situ. Memang tak dinafikan ramai sungguh lori, kereta, motor yang singgah kat situ, memang kaya ler tokey pam minyak tu. Tapi sayang, waktu tu air paip tak ada!! Adoii...

Lepas jer siap segala urusan, kami pun teruskan perjalanan. Kereta aku terbelakang sekali. Sekali lepas jer keluar dari setesen minyak Petronas tu, aku ternampak sebuah kereta Proton Wira melintang di tengah jalan. Apa neraka itu (what the hell)??

Kemalangan berhampiran setesen Petronas Muadzam Shah

Monday, 21 March 2011

Pastikan Spare Tyre Sentiasa Cukup Tekanan


Aku dah kena dah.. Tayar pancit disatu tempat yang paling tak best dan di masa dan suasana yang agak kritikal. Memang merupakan satu pengalaman yang buat aku rasa serik.

Ceritanya macam ni.

Saturday, 19 March 2011

Jam Tangan Guess Waterpro 1998


Saja je aku nak tulis pasal jam. Inilah satu-satunya jam aku. Jam tangan Guess Waterpro buatan tahun 1998. Dah 13 tahun dah jam ni. Tak pernah lagi rosak. Cuma ada sekali tu bateri dia jer habis. Lepas tukar bateri, dia ok balik. Lama juga bateri dia tahan. Dalam 7-8 tahun baru kena tukar bateri. Nampak macam dah tak berkilat. Tapi bila lepas polish pakai Brasso, sure berkilat macam baru beli.

Friday, 18 March 2011

KDrama - Secret Garden


Baru-baru ni aku tengok drama korea bertajuk Secret Garden. Apa yang korang bayangkan kalau baca tajuk drama tu? Ada sikit-sikit kaitan dengan band pop rock dari Australia Savage Garden, kumpulan death metal Garden of Shadows dan novel bestseller orang putih Garden of Shadows. Semuanya berkaitan pasal gunakan perkataan Garden.... banyaakk laaa. Haa.. sebenarnya Secret Garden ni adalah satu kisah magik yang tak macam Magika.

Thursday, 17 March 2011

Servis Graphic Card

Graphic card komputer aku macam dah problem je. Kadang-kadang dia taknak keluar display. Lepas tu ada satu bunyi beeeeeeeeeeeppppppppp panjang masa start komputer. CPU semua hidup macam biasa, tapi tak ada display. Dia kadang-kadang je jadi macam ni. Bila aku cuit-cuit dan gegar-gegar sikit display card tu, dia terus ok untuk dua tiga hari. Lepas tu jadi lagi.

So, hari ni aku nak kongsikan kat blog ni bagaimana aku service graphic card aku tu. Gambar banyak sikit, so loading akan jadi agak lambat. Harap bersabar.... kekeke


Wednesday, 16 March 2011

Masa Di Ambil Google Search Untuk Index Post Baru Blog

Berapakah lama masa yang diambil oleh Google Search untuk masukkan mana-mana laman web atau blog masuk ke dalam indexnya? Ada yang seminit, ada sehari, seminggu, sebulan malah ada yang tak pernah kena index pun. Tapi, jawapannya mungkin hanya engineer kat Google je yang tahu.

Kenapa pulak aku nak tulis pasal Google Search? Pasal, pagi kelmarin aku telah melalui satu pengalaman yang best tentang Google Search.

Kelmarin aku tulis post pasal plugin Google Chrome untuk cek link nofollow. Bila jer siap, aku pun publishlah. Macam biasa, lepas publish post aku pun nak blogwalking kejap. Cara aku blog walking ialah aku search kat Google cari pasal blog-blog yang berkaitan dengan tajuk post aku hari tu.

Tiba-tiba aku terperanjat beruk. Aku tengok post aku yang aku baru jest publish tadi dah tersenarai dalam hasil carian Google. Kat dalam page 1 pulak tu!


Cek tarikh post aku tu kat sini lepas tu bandingkan dengan tarikhnya kat gambar atas.

Itu cerita kelmarin, Isnin 14 hari bulan. Semalam pun sama. Semalam punya post tajuk pasal impak gempa bumi  terhadap internet, baru jer lepas publish terus dah index. Page 1 lagi.


Aku cek kat blog-blog orang lain pun sama juga. Memang Google bot dah cepat index post. Kalau dulu, paling tidak pun 3-4 hari barulah dapat keluar dalam search result Google.

Jadi aku dapat simpulkan bahawa sekarang bot google dah cepat dah. Publish jer terus index, publish je.. terus index. Harap-harap dimasa akan datang dia jadi lebih bagus, belum publish lagi dah index... atau... belum tulis pun lagi, baru plan nak mengarang, tetiba dah index terus!!! wakakaka...

Monday, 14 March 2011

Impak Gempa Bumi Di Jepun Terhadap Internet

Memang ada slow sikitlah internet hari ni (Isnin). Terutama Facebook yang lembab gile. Tapi laman web yang lain aku tengok tak efek sangat. Kalau slow pun slow sikitlah. Banyak orang Malaysia ni yang gilakan Facebook, jadi bila line ke Facebook lembab mereka akan cakap line lembab keseluruhannya.

Tapi yang agak peliknya, masa hari Jumaat selepas berlakunya gempa bumi tu, line macam biasa je. Aku tak rasa langsung perbezaannya. Sampailah pagi tadi ok je. Tadi aku cek Facebook memang slowlah. Aku rasa efek ni baru je di rasai pasal semua orang baru masuk kerja hari ni. Hari ni kan Isnin. Ramai yang online dari pejabat rupanya.. hahahah.. kantoi disitu. Ramai rakyat Malaysia online Facebook  dari pejabat.. hahaha

Gempa bumi kat Jepun Jumaat lepas memang telah mengganggu gugat kabel internet dasar laut yang menjadi talian hayat syarikat-syarikat telekomunikasi dari negara-negara Asia. Telekom Malaysia pun tak terkecuali. Kabel dasar laut yang terjejas teruk ialah Japan-US Cable Network (JUCN atau JUSCN atau J-US) dan Asia Pacific Cable Network 2  (APCN2). APCN2 adalah kabel telekomunikasi atara negara-negara di kawasan Asia Pasific manakala JUCN menyambungkan Japan dan US.

Peta Kabel Dasar Laut

Plugin Google Chrome Periksa Nofollow Links

Aku baru jumpa plugin bagi Google Chrome untuk cek links nofollow. Puas juga aku mencari. Yang famous sekali ialah plugin untuk Mozilla Firefox. Tapi aku tak suka pakai Firefox. Aku lebih prefer pakai Google Chrome. Dari semenjak Chrome dilancarkan lagi aku dah start guna. Bagi aku dia laju dan nak loading pun cepat. Inteface dia pun kemas dan simple.

Tapi satu kekurangan Google Chrome ialah bilangan plugin dia tak sebanyak Firefox. Plugin Firefox memang berlambak-lambak. Mungkin ramai yang suka pakai Firefox pasal dia ada banyak pilihan plugin kot. Kalau aku tengok kat budak-budak lain punya Firefox, fuh... macam-macam plugin yang dia guna... segala macam mak bapak plugin semua ada..

Untuk Chrome, plugin ni tak disebut sebagai plugin tapi istilah yang digunakan ialah extension. google Chrome Extension. Patutlah aku search guna perkataan plugin tak jumpa! Extension rupa-rupanya.

Ok, aku nak share penemuan aku di sini (hehehe...)

Sunday, 13 March 2011

Gempa Bumi 8.9 Richter Gegar Jepun dan Amaran Tsunami 10 Meter!


Hari tu Australia kena malapetaka banjir. Hari ni Jepun pulak kena. Jumlah mangsa yang terkorban setakat ini yang disahkan ialah 5 1300 orang. Semenjak akhir-akhir ni selalu sangat berlaku bencana-bencana alam yang besar-besar.

Update Mac 13, 2011 : Fears Japanese toll could reach 10,000
Update Mac 12, 2011 : khabarnya lebih 1,000 orang terkorban.
Update April 7, 2011 : Japan's another earthquake 7.4 richter scale magnitude

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...