Saturday, 16 April 2011

Anda Telah Meraih Hadiah Percuma RM19,000 Dari Shell Helix

Semalam aku dapat SMS sampah ni:

RM0. Promotion's Tahniah sim kad Anda Tlh Meraih Hadiah Percuma "RM 19,000.00" dari SHELL HELIX No Reg(552299) Sila Call di Talian 0178949116

From +60145641200


Hampeh betul, tak habis-habis nak scam orang!

Benda macam ni cuma dibuat oleh scammer sahaja. Tak adanya SHELL nak bagi SMS kalau menang apa-apa peraduan.. kekekeke... dulu scammer ni ada guna PETRONAS.. dulu-dulu lagi dia ada guna nama CELCOM, semua aku ada pernah dapat SMSnya..

Tapi aku memang tak nafikan, ada juga yang terpedaya. Orang yang aku kenal pun ada yang beria-ia cakap benda tu betul. Bertekak jugalah dengan aku. Last-last.. lantaklah.. aku dah bagitau, nak percaya benda tu, sukahatilah.. Tapi bila dia dah dapat tangkap yang benda tu penipu, dia senyap jer.. hehehe.. cover line.. sampaikan aku pun terlupa kisah dia..

Scammer ni pandai ambil kesempatan. Diorang tengok perkara/peraduan apa yang tengah hot. Lepas tu dia masuk daunlah. Kalau Akedemi Fantasia tengah hot, nanti dia sebarkan SMS jual nama peraduan AF, kalau Petronas ada buat peraduan, scammer ni pun guna nama Petronas.. nak dijadikan cerita pulak si mamat ni kebetulan ada masuk peraduan Petronas.. lagilah senang kena belit.

Jadi kalau ada sapa yang dapat SMS yang serupa seperti di atas tu, abaikan ajerlah. Takyah cuba-cuba plak nak try. Diorang ni pandai putar belit. Kalau korang nak cuba belit diorang konon-kononnya nak terjah.. takut-takut korang jer yang kena belit.. hehehe

Abaikan ajer.. delete terus. Lepas tu pesan-pesanlah kat adik beradik dan kawan-kawan pasal scam cara SMS ni.

Point utama:
1. Kalau korang menang peraduan, pihak penganjur takkan guna SMS untuk bagitahu. Biasa diorang call terus lepas tu hantar surat.
2. Penganjur TAKKAN sekali-kali mintak nombor akaun bank. Kalau korang dapat call mintak nombor akaun bank... tolong SANGKA JAHAT kat pemanggil tersebut.

Sekian khidmat pesanan masyarakat oleh Mancis..

48 comments:

hasbullahrameli said...

a'ah kn?sape nye kjelah ni...aku pon dh slalu dpt mnde gini...
[ daftar streamyx dapat FREE CALL SELURUH MALAYSIA.. http://unlimited-streamyx-broadband.blogspot.com/ ]

Anonymous said...

betul la..saya baru dpt sms yg sama ari nie..tapi saya tak percaya ...

E-One Quantan said...

HAHA , spelah penipu tu .

Anonymous said...

ada sapa2 buat aduan kpd pihak berkuasa ke?
kalau dapat tangkap penipu ni, takda yang terkena tipu lagi.

Anonymous said...

aku baru dapat tadi hahaha

Anonymous said...

Kawan saya juga dapat sms yang sama pada hari yang sama....mari kita sama2 sebarkan nombor hp scammers lintah siber untuk pengetahuan umum, 017-8320405 dan 019-5316873.

Anonymous said...

haha mcmana org buleh percaya... suara dah mcm sabahan aku dengaq scammer ni... mau ada depan aku terajang mampuih ptuih....

aku baru dpt sms pukul 3 .50 ptg ni... sekejap tadi 29/2/2012.

Asni said...

Baru dapat tadi

Anonymous said...

aku br dpt sms sampah ni. pastu cuba cari dlm enternet mana2 company yg berkaitan. ingat n tel tanya kat HQ, betul ke tak, pastu trjumpa lak blog ko ni. apa2 pun thanks selamatkan aku. hampeh btul penipu ni.

Anonymous said...

sy pun dpt sms yg sama
dari no 0198096645 suruh dail 0143750072

Anonymous said...

sedih aku tertipu ..melayang duit aku rm1000. nape x bole trace scammer ni sedang kan fon kena daftar ....kerajaan x ambil tindakan ke.. shell patut hebahkan pada org ramai cara-cara pengumumam peraduan yang betol agar ramai yg tidak tertipu. sedihhhhh....

Unit Trust said...

Sy br dpt sat ni.. . .Sy terus google 'shell helix registration number 552299'. . . . Terus terserempak dgn blog ni. Mcmn bole melayang. Rm1,000???

Anonymous said...

sama lerr kita pun dpt semalam..(baru balik dr redang..duit byk habis)..ingat betoi punyai dpt RM19,000..syoklah juge..tp dalam hati dh tahu tipu punya...ha ha ha
-sms dr no 0145584065 suruh call no 0178941357..jom report polis

Anonymous said...

aku pun baru dapat sat ni. bila dapat terus google. jumpa blog ni. sah penipu! B*** betul! tak habih2 nak menipu org.

Anonymous said...

mmg skrg no fon sumer didaftar tp aku rasa no ni diactivate sebelum skmm kuatkuasakan pendaftaran, coz aku tgk ade yg terima sms camni since 2007 lg......

Sya Syahirah said...

Saya dah report dekat pihak shell malaysia.Lol dan mereka dah announce dekat shell.com.my :D

syad shukor said...

haha..gua baru je dpt sms ni..nasib bek ada blog yg aku bleh refer yg tau bende ni mnipu..hehe.. sebiji ayat dia dngn sms yg aku dpt..19,000 tu..

BuDaK JaHaT said...

i bru dpt msg yg sama 25/09/2012...yg ckp tu mcm org indon jea...bile tnya nape tk guna cheque nape nk transfer terus ke account...mcm hampehh
tgh2 tnya credit hp abehhh....hahaha

Shaz said...

baru dapat sms... tapi layan dulu.. suruh dia call. dan layan sampai 2 jam... biar dia mati bayar bil handpon... hahahahaha

Anonymous said...

Got msg from 014 859 9406

"Promotion's Tahniah sim kad telah meraih HADIAH PERCUMA "RM 19,000.00 dr SHELL HELIX huhuhu. Sila call ditalian Shell Sdn Bhd 0128101094 tq (tq taek dio eh)"

Anonymous said...

nie yg terkini aku dpt dia anto kt nmo broadband aku..

From: +60198958621
Date Time: 10/10/2012 13:04:16
RM.0 Promotion's
Tahniah sim kad Anda tlh meraih HADIAH PERCUMA
"RM 19,000.00" dr SHELL HELIX No pin 552299
Sila Call di Talian SHELL SDN BHD 0128161645
TQ

nurul said...

saya baru dapat jugak. oke nak gelak. menang RM19000? kereta pun saya takde. lagi la nak isi minyak :D tapi kan, no reg sama la :D

Anonymous said...

Ni yg saya dapat;"Promotion's
Tahniah sim kad
Anda tlh meraih
HADIAH PERCUMA
"RM 19,000.00"
dir SHELL HELLIX
No Reg 552299
Sila Call di Talian
SHELL SDN BHD
0178941357
TQ"

Antara kesalahan yg nyata:
1. SHELL HELLIX - ada 2 kali huruf "L" dlm perkataan HELLIX. Patutnya satu "L" je.
2. Tiada syarikat yg bernama SHELL SDN BHD

Ah Kim said...

Ari ni saya pun dpt sms ni, lg SHELL SDN BHD... nak tipu orang pun nak buat research lah SHELL BERHAD baru betul~~~

Anonymous said...

saya ngan isteri dapat sms ni pada masa yang sama.. saye 1thn sekali-dua isi minyak moto kedai tu.. ade rasa nak tipon dah.. sampe part isteri saya yang x pernah g kedai tu pun dapat.. mana aci weh!.. kompom taik penipu nak mampus tul ah! ini nusantara punye kaki tipu..pakai bahasa.. kalo pak itamnye lg kejam..ade Universiti dr.penipu..huhu astagfirullah!

Yanna Tasly said...

Harini aku pulak dapat sms yang serupa...NO PIN 552299 Sila call di talian SHELL SDN BHD 0128101094
hadoiiiii cam ni la ayat2 penipu tu...

Anonymous said...

depa nih braper bnayk no fon la
yg hantar sms 0198019051
pastu call 0178320403
pin 552299 sama dgn kalian dapat
bagang betol lah.

Rizz said...

Hahaha bodoh betol. Penipu tak sekolah kot. Tapi kita kena buat sesuatu la. Nanti ada yang tertipu..

Sakinah Sofea said...

4.4.2013 JAM 13.11. Terima sms yang sama. Penghantar 0128159041. Sila call di talian Shell Sdn Bhd 0128373724... tak pernah terpedaya benda-denda macam ini. Siapalah nak bagi 19,000 begitu sahaja. Gores dan menang pun tak dapat bagi apa yang kita dapat. itu depan mata. terang-terang tipu orang.

Sakinah Sofea said...

Ni yg saya dapat;"Promotion's
Tahniah sim kad
Anda tlh meraih
HADIAH PERCUMA
"RM 19,000.00"
dir SHELL HELLIX
No Reg 552299
Sila Call di Talian
SHELL SDN BHD
0178941357
TQ"

hahah terima pada 4.4.2013 jam 13.11. takda kerja ke dia orang ni.

0128159041 / 0128373724

Anonymous said...

Dari 0142845402
Ni yg saya dapat;"Promotion's
Tahniah sim kad
Anda tlh meraih
HADIAH PERCUMA
"RM 19,000.00"
dir SHELL HELLIX
No Reg 552299
Sila Call di Talian
SHELL SDN BHD
0128614423
TQ"

Hafeezuddin Abdul Razak said...

nasib baik aku tak bahi...bila aku mintak pengesahan terus dia letak telepon...suara dah macam indon pun ada

Anonymous said...

bodohnye RM.o.oo Promosi Tahniah simkad Anda tlh meraih HADIAH PERCUMA rm 19,000.00 dr SHELL HELIX No reg 552299 Sila call di Talian 0178320403 TQ

-drpd 0128612359

linda zainudin said...

Saya baru tadi ni dpt SMS mcm ni gak tapi RM20K & siap bagi link website shell. Baca website dia ada salah eja & sungguh tak profesional. Bangang+jahat betol sapa yg buat keje ni. Dah setahun pulak tu buat operasi jahat(Agaknya ada org pernah terkena la tu) ** Nasib baik tipah tak tertipu!!

Anonymous said...

Pnipu ni btl2 x pnah g sek. Smua org pn dpt no pin y sama.
RM.0 promotion's
Tahniah sim kad
Anda tlh meraih
HADIAH PERCUMA
"RM 19,000.00"
dari SHELL HELIX
NO PIN 552299
sila call ditalian
0178950060
SHELL SDN BHD

Anonymous said...

X kn la dgn mudah nk dpt hadiah lg2 x pnh isi myak. Lg malang nk isi myak pn tkt tp dpt msj cm ni. Da 2 no pin pn sama je. Mmg bngang indon ni RM.0 promotion's
Tahniah sim kad
Anda tlh meraih
HADIAH PERCUMA
"RM 19,000.00"
dari SHELL HELIX
NO PIN 552299
sila call ditalian
0178950060
SHELL SDN BHD

Anonymous said...

HADIAH PERCUMA
"RM 19,000.00"
dari SHELL HELIX
NO PIN 552299
sila call ditalian
0178950060
SHELL SDN BHD.

Saya dpt sms ni pd 12.9.2013. Seblm ni byk jgk sy dpt sms mcm ni tp sy tk lyn. Tp sy sj nk tau apa yg akn diorg ni nak. So pg td sy call tny tentang hal ni. Org 2 knalkn dirinya sbgai Hj. Rahmat Salleh dr Shell Shah Alam. Di ckp sy pemenang utama hadiah ni & minta sy akaun nombor supaya dia blh bankinkn duit 2 kt akaun sy. Sy tny kt dia knp bkn bg cek or surat. Sbb sblm ni sy pnah menang praduan shell. RM100 pn diaorg akn call & anta surat pengesahan. Dia ckp sbb ni syarikat dia sndri yg wat sempena ulang thn. Ada 10 pemenang ktnyer. Bila sy minta no kad pngenalan dia sbgai lngkah keselamatan, dia trus instiffar & ckp awk tk layak dpt hadiah ni & trus ltk talipon.. Sy tk ralat pn tk dpt hadiah ni dr sy ilang duit dlm akaun bank sy.. So hati hati ya bila dpt sms mcm ni.. Tqvm.

greengirl said...

baru dapat sms yg sama pagi td...klu betullah benda tu mcm2 blh buat dgn duit 19k..huhu..tp atas pandangan kwn2,msg tu dahpun di delete..

Anonymous said...

dan aku reply,


Aku dari dulu isi Esso or Patron. Kbai

nasijadi bubur said...

http://smspalsupenipu.blogspot.com/

Anonymous said...

kerajaan x ambil tindakan ker? dh 2 tahun benda ni masih ada lagi. baru tadi terima sms ni

Anonymous said...

Saya pun ada dpt 2 sms gini utk tahun ni. Thn sblm ni memang ada dpt gak, tp tak layan pun. Skrg pun masih wat tak layan...haha...

(31/10/2013) trma dr 0178949965
RM0. Promotion's
Tahniah Anda Telah berjaya
"RM19,000" dari BONUS LINK
No siri 552299
Sila Call di Talian 0128339967
SHELL MALAYSIA

(19/11/2013) lg satu dr 0128136714
RM0. Your Card
telah berjaya &
memenangi hadiah
GRAND PRIZE, dr
Shell (M) Berhad
RM20,000 RIBU
No. siri 4D257SR
sila dail talian:
0128643857
www.shell-mly.webs.com

kalau la dpt betul....huih...kaya2..blh byr ptptn..opss..

Adizan Razali said...

sy pun ada terima sms tu hari ni n nasib la xkena tipu lg...cz duit dlm a/c sy dah keluarkan semuanya sblm sy hubungi dorg semula...siap suh sy t/fer dlm a/c sy rm1000...tp sy tipu kt xde duit cash dlm tgn...sblm ni mmg xtermakan pun pujuk sms dorg ni xtau mcm mn hubby sy blh termakan n bg no.a/c sy pd dorg tu....sy nak p report polis nak tunjuk sms yg dorg htr..xkan pihak polis n kerajaan xblh ambil tindakan langsung..mmg ckp org indon..bl tya asal ktnya dr sabah...sy siap cl tya kat stesen pam minyak shel daerah setapak...mmg shell xde wat cabutan bertuah berkenaan....rasa geram semua ada...sng2 kt keja bagai nak rak dorg sedap je nak minta duit kt...pe la punya manusia yg xde perasaan tuk org lain..klu terkena kat diri sdiri br tau kot...

Anonymous said...

Sy pun dpt sms mcm ni pd 15.11.2013 dan jg ari ni. Bla check kat add web yg dbekalkn, x jmpa pun add tu. Klu la senang dpt duit dgn cara ni, rasanya dh x de org yg bekerja ; p

shafiza said...

sy pn bru dpt msg 2..ayat sume sme,no siri pn same..memng penipuiii...!!!

shafiza said...

sy p br dpt msg 2..no siri pn sme..mmg dasar penipu..harap2 semua org jgn la mudah terpedaya dgn perduan simkd bertuah tu..itu sume penipuu besar!!!!

Name is Najwa said...

aku bru dpt..terus aku bkk website die gne google..ats skali da tlis-this webpage is in indonesia..would u like to translate??hahha..weh awl2 tw da tipu..pndai seyh siap wat website kejadah...tlongla jgn bg harapan plsu kt aku utk mnang duit..huaaaa..penipuu

SyarEyzan said...

Ok laa korang...yg ade rm1000 je....aku ni rm3500...dari asalny aku mmg xpenah percaye bende2 gni...tp entah knpe gak nye,,tibe2 bleh terprcye plak....melayang duit aku...byk tu...rm3500.... Pehhh!!!!!!! mmg gler2 menyesal....tahap mksima dh aku rase....terpakse relakan walaupun xrela....dh xbole nk patah balik....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...