Monday, 14 March 2011

Plugin Google Chrome Periksa Nofollow Links

Aku baru jumpa plugin bagi Google Chrome untuk cek links nofollow. Puas juga aku mencari. Yang famous sekali ialah plugin untuk Mozilla Firefox. Tapi aku tak suka pakai Firefox. Aku lebih prefer pakai Google Chrome. Dari semenjak Chrome dilancarkan lagi aku dah start guna. Bagi aku dia laju dan nak loading pun cepat. Inteface dia pun kemas dan simple.

Tapi satu kekurangan Google Chrome ialah bilangan plugin dia tak sebanyak Firefox. Plugin Firefox memang berlambak-lambak. Mungkin ramai yang suka pakai Firefox pasal dia ada banyak pilihan plugin kot. Kalau aku tengok kat budak-budak lain punya Firefox, fuh... macam-macam plugin yang dia guna... segala macam mak bapak plugin semua ada..

Untuk Chrome, plugin ni tak disebut sebagai plugin tapi istilah yang digunakan ialah extension. google Chrome Extension. Patutlah aku search guna perkataan plugin tak jumpa! Extension rupa-rupanya.

Ok, aku nak share penemuan aku di sini (hehehe...)


Download Google Chrome extension tu di sini :
  1. Nofollow Spotter
  2. Nofollow Simple
  3. Nofollow Eyes

Aku pakai yang No. 1 tu. Yang lain aku tak test. Tapi lebih kurang sama jer. Ada plugin yang lain eg. macam Chrome SEO etc. tapi tak sesimple yang diatas tulah.

Cara Install.

Tekan sahaja button install kat web tu.
Kalau korang pakai Chrome, dia akan mintak izin untuk install. Tekan yes aje pada semua pertanyaan.

Cara Nak On-Off

Lepas install extension tu, bila bukak aje mana-mana website atau blog, links yang nofollow akan di highlightkan merah. Tak ada on-off macam Firefox. Lepas install dia akan on aje sentiasa. Kalau nak off juga, tak susah, just disable sahaja extension tu kat Options > Tools > Extensions.



Macam mana nak guna?

Lihat snapshot di bawah:

Sebelum

Selepas

Yang highlight merah tu "nofollow" links. Links yang "do-follow" warna biru macam biasa.

Apa bendanya nofollow-dofollow ni? Apa faedahnya?


Faedahnya : Untuk SEO. (aku kena buat post satu lagi ni...)

3 comments:

phycrewz said...

dah lupa la pula guna no-follow ngn do-follow ni.. em..dah lama x blogging.haha

adam narzuan said...

akhirnya jumpa jugak benda alah ni... tenkiu-tenkiu...

ajitama said...

makasih infonya

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...