Friday, 11 February 2011

Kemalangan Ngeri - Ujang

Tak salah aku karangan ni diambil dari majalah Ujang di awal-awal keluaran diaorang sekitar tahun 1995-96, aku pun tak berapa pasti.. tapi sampai sekarang aku suka baca.. lawak gila.. masa aku baca mula-mula dulu memang keras perut aku ketawa..

*************


KEMALANGAN NGERI


Pagi itu pagi minggu.Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku.Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip.Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk.Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar.Tetapi saya tidak mahu.Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu baru lah saya bersetuju untuk mengikutnya.Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu terletak 128 kilometer dari rumah.Lagi lapan kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.
Dia melanggar emak saya.Emak saya tercampak kedalam gaung.Dia menjerit `ADOI`.Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut.

Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula.Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya.Dia pun memecut dengan lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya.Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju ia itu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya.Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu.Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri.Feri itu terbelah dua.

Penumpang feri itu seramai seratus orang semuanya mati.Pemandu feri itu sangat marah.Dia pun bertukar menjadi ultraman dan memfire pemandu lori.Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia...lori itu bertukar menjadi robot transformer.Mereka bergaduh di udara.Emak saya tidak puas hati.Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di genting highland dan terus ke tempat kemalangan.Dia melanggar pemandu feri yang telah menjadi ultraman itu.

Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya.Pemandu feri itu pecah.Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu.Dia meminta maaf dari emak saya.Dia menghulurkan tangan ingin bersalam.Tetapi emak saya masih marah.Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter.Pemandu lori itu menjerit `Adoi!`dan jatuh kebumi.

Emak saya menghantar helikopter itu ke genting highland.Bila dia balik ke tempat kejadian dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu dalam bahasa Inggeris.

Pemandu lori itu tidak dapat menjawab kerana emak saya cakap orang putih.Lalu pemandu lori itu mati.Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai.Dia membuat laporan ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu.Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati.

Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi.Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara.Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang mati.Di pasar emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging.Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati.

Saya dan emak saya terus berlari balik kerumah .Kerana terlalu penat sebaik sampai di rumah kami pun mati.Itu lah kemalangan paling ngeri saya lihat sebelum saya mati

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...